fizyka.pisz.pl forum zadankowe matematyka w fizyce kinematyka dynamika ruch obrotowy pole grawitacyjne teoria względności siły sprężystości i drgania mechaniczne fale mechaniczne akustyka elektrostatyka prąd elektryczny magnetyzm indukcja i fale elektromagnetyczne optyka światło i atom termodynamika hydrostatyka ciało stałe przemiany jądrowe gra w kropki
książki nitto: Potrzebuję czegoś, co pomoże mi sobie odświeżyć podstawy prawa cywilnego. Najlepiej coś aktualnego i z przykładami, a nie tylko suche definicje. Macie jakieś konkretne propozycje?
6 cze 12:57
papp: W podobnej sytuacji trafiłem kiedyś na stronę https://lexliber.pl/prawo-cywilne i muszę powiedzieć, że wybór mają tam całkiem solidny. Najbardziej przypadły mi do gustu pozycje, które skupiają się na praktycznych aspektach – typu komentarze z odniesieniem do orzeczeń albo książki z pytaniami kontrolnymi i odpowiedziami. To naprawdę pomaga ogarnąć materiał, nie tylko zakuć na pamięć. Są też takie, które zbierają najważniejsze instytucje prawa cywilnego w jednej publikacji, więc dobrze się nadają właśnie na przypomnienie. Nie wszystko tam jest akademickie i suche – są też rzeczy pisane bardziej zrozumiałym językiem. Warto sprawdzić.
6 cze 14:34
: idiota
8 cze 13:09